Adviseur datamanagement en portfoliomanagement 2022-DF&A-0011

De opdracht bestaat uit twee delen:

 1. Het schrijven van de uiteindelijke datamanagement strategie - en bijbehorende roadmap, als lid van het projectteam. Zie voor meer informatie de achtergrond hieronder. We zoeken een DAMA-onderlegde adviseur die in staat is de essentie te vatten in een krachtig en communicatief sterk document.
 2.  Het vormgeven van interne portfolio sturing voor de eigen verbeterinitiatieven van de afdeling. Er is veel energie om zaken op te pakken, maar door de grootte van de afdeling (ca. 350 FTE) vertroebelt het zicht op wat er loopt, wat de status is en wat prioriteiten en knelpunten zijn. Deze portfolio sturing moet aan gaan sluiten op staande agile werkwijze van de afdeling voor alle business-opdrachten die uitgevoerd worden. Het betreft hier de rol van business consultant, die kan komen tot een concreet en uitvoerbaar plan hoe DF&A deze inrichting kan aanpakken.


Ad 1. Conform het jaarplan van Keten Gegevens is er in 2021 bij (directie Datafundamenten & Analytics) DF&A een Data Management Maturity scan (DMM-Scan) uitgevoerd. Hieruit blijkt dat alhoewel datamanagement binnen DF&A impliciet zeker naar voren komt in de uitvoering en de strategie van DF&A, het nog beter expliciet opgeschreven kan worden. Binnen DF&A wordt vanwege de aard van het data en analytics werk veel aandacht besteed aan het verantwoord werken met data. Naast de DMM-scan merken we binnen DF&A dat datamanagement een steeds belangrijkere rol speelt binnen de Belastingdienst. De afgelopen jaren zijn hier veel voorbeelden van geweest. Hierdoor is er steeds meer urgentie ontstaan voor een datamanagement strategie bij DF&A. Om invulling te geven aan verdere professionalisering van datamanagement binnen DF&A heeft het MT van DF&A opdracht gegeven om deze strategie te schrijven. Deze geeft invulling aan de behoefte aan meer richting en heldere prioriteiten en duidelijkheid over de positionering van onze afdeling richting grote programma's en transities binnen de Belastingdienst.


 Ad 2. DF&A heeft ca. 350 mensen in dienst en heeft als missie om het primaire proces te helpen compliantie te vergroten van burgers en bedrijven, middels analytische producten. DF&A is een jonge organisatie met veel drive voor vakmanschap en continu verbeteren. 10% van onze capaciteit reserveren we hiervoor, naast 20% innovatieruimte. Een deel wordt bestuurd vanuit MT-opdrachten, maar een groot deel ontstaat organisch. Deze activiteiten zijn zeer waardevol, maar zijn weinig inzichtelijk en lopen geregeld vast in onvoldoende sponsorship, prioriteit en focus. Het MT wil hier scherpte in aanbrengen door deze activiteiten onder een intern verbeterportfolio te brengen en van daaruit te besturen. Hierbij zoeken we de aansluiting bij de bestaande portfolio- en ontwikkelprocessen die we hanteren voor onze opdrachtgevers in de business.


Eisen:

 • SAFE certificaten en aantoonbare ervaring met agile werkprocessen en het inrichten hiervan
 • Aantoonbaar kennis en ervaring met datamanagement, bij voorkeur DAMA BOK
 • Ervaring binnen de overheid en/of grote complexe organisaties en ervaring met agile werken en inrichting van agile werk- en portfolioprocessen
 • Aantoonbare ervaring met schrijven van strategie of vergelijkbare documenten in een technische omgeving; in staat zijn kernachtig, helder en pakkende schriftelijke boodschap te communiceren.
 • Kandidaat voldoet aan de Insiderregeling Financiën 2017
 • Thuiswerken is mogelijk


Wensen:

 • Kennis over de organisatie een pré. 
 • Kennis van het ontwikkelen van analytische producten en werkwijzen is een pré


Competenties:

 • Ondernemend/proactief, Communicatief sterk / goede schrijver, hands-on, analytisch.

Deze vacature is ingetrokken op 16-5-22 om 11:14. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen