Informatiemanager SRQ147835

Opdrachtgever en project 

Op 1 juli 2021 hebben de ministeries van VWS en JenV, de BGZJ en VNG een convenant ondertekend met daarin afspraken over het bevorderen van de continuïteit van jeugdhulp in Nederland. Doel daarvan is discontinuïteit bij aanbieders voorkomen. Daarmee is versterking van de informatiepositie van de Jeugdautoriteit noodzakelijk. De focus ligt daarbij op vroegsignalering en het herkennen van trends en ontwikkelingen. Op basis van verzamelde relevante en actuele data kan de Jeugdautoriteit vroegtijdig ingrijpen zodat zorgaanbieders niet zomaar dreigen om te vallen en daarmee geborgd wordt dat zorg wordt gecontinueerd. Lokaal kan de Jeugdautoriteit hiermee individuele aanbieders en gemeenten/jeugdzorgregio’s ondersteunen. Uit de praktijk blijkt dat de omvang van problemen soms relatief laat wordt ontdekt door de betreffende aanbieder en/of door de contracterende gemeente(n). Landelijke vroegsignalering en monitoring o fwel een Early Warning Systeem (EWS) biedt de mogelijkheid om patronen en rode draden in continuïteitsrisico’s op regionaal, bovenregionaal en landelijk niveau in kaart te brengen. Voor het ontwikkelen van het EWS is een pilot ingericht, deze zal tot en met juni 2022 in uitvoering zijn.. Voor de ondersteuning van de pilot op het vakgebied van informatiemanagement zoekt de jeugdautoriteit een deskundige informatiemanager.

Opdrachtomschrijving

Als informatiemanager ben je de expert als het gaat om de informatiestromen, informatiebehoefte en informatievoorziening bij voorkeur in de jeugdzorgsector en je adviseert en begeleidt het projectteam I-positie bij het traject om vanuit de huidige informatiestromen binnen de jeugdzorgaanbieders en gemeenten/regio’s een periodieke informatiestroom te realiseren die van belang is in het kader van de ontwikkeling van het EWS binnen de jeugdzorg. Deze data worden systematisch vastgelegd in het EWS van de Jeugdautoriteit en dient ter beoordeling van ontwikkelingen binnen de jeugdsector als geheel en de prestaties van jeugdzorgaanbieders en gemeenten/regio’s in het bijzonder. Daartoe is een eerste set van indicatoren ontwikkeld, waarvoor data gedurende de pilot zullen worden verzameld en geanalyseerd en getoetst op relev antie. Eenheid van taal, eenduidige definities, relevantie van de gegevens en lage administratieve lasten zijn daarbij sleutelbegrippen.

Jouw taken en verantwoordelijkheden als informatiemanager binnen het project I-positie:

Je adviseert, ondersteunt en informeert het kernteam, projectteam en de projectmanager I -positie over de doorontwikkeling van deze specifieke informatievoorziening ten behoeve van het EWS. Het projectteam bestaat verder uit vertegenwoordigers van dataleveranciers, adviseurs van de jeugdautoriteit en enkele betrokken externe partijen zoals het Ketenbureau I -Sociaal domein. De kern van je werkzaamheden bestaat uit het ondersteunen en adviseren van toeleveranciers van data (instellingen en gemeenten/regio’s) bij het samenstellen van de benodigde gegevens in relatie tot de verschillende informatiesystemen die door aanbieders en gemeenten worden toegepast in de jeugdsector alsmede de wijze waarop de gegevens voor de beoogde doelen worden vastgelegd en geschikt gemaakt voor sectoranalyses. De jeugdautoriteit is momenteel in samenwerking met VWS bezig met het ontwikkelen en inrichten van een Datalab VWS, waarbij voor de Jeugdautoriteit een IT-omgeving (Microsoft Azure) beschikbaar komt. Deze omgeving zal de basisinfrastrucuur vormen voor dit onderdeel van het EWS. Je adviseert het projectteam t.a.v. de wijze waarop de datavergaring- en verwerking kan plaatsvinden binnen de context van deze IT-ontwikkelingen i.s.m. de daarbij betrokken collega’s. Doel is om tegen zo laag mogelijke administratieve lasten en verwerkingskosten voor de deelnemers de benodigde gegevens te ontsluiten. Je fungeert daartoe als expert en sparringpartner voor het projectmanagement, externe dataverwerkers en dataleveranciers. Bij voorkeur beschik je over kennis met betrekking tot toegepaste (data) architecturen in het sociaal domein. Je onderhoudt gedurende het project een efficiënt relatienetwerk bij de overheid (VWS), regio’s en jeugdzorgaanbieders. 

Kennis, ervaring, competenties en vaardigheden 

Je bent in staat om met jouw analytisch vermogen vraagstukken conceptueel te benaderen (vanuit een theoretisch kader) en in de bredere context van de organisatie te plaatsen. Je weet deze te vertalen naar een heldere aanpak, je beschikt daartoe tevens over een hands -on mentaliteit. Je weet vanuit je praktijkervaring wat best practices zijn, wat daarbij goed werkt en vooral wat niet werkt. Je weet heldere prioriteiten te stellen en deze over te dragen. Je werkt graag in teamverband aan oplossingen en je bent een sparring partner voor de programma manager. Je durft indien nodig afwijkende standpunten in te nemen en bent gericht op samenwerken en verbinden. 

 Verder herken je jezelf in onderstaand profiel: 

• Je hebt HBO/WO bedrijfskundige informatica of een vergelijkbare opleiding. 

• Je hebt minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring in een soortgelijke projectmatige functie 

• Je hebt gedegen kennis van het vakgebied informatie- en procesmanagement. 

• Je beschikt over relevante kennis aangaande toegepaste (data)architecturen binnen het sociaal domein, daarbij is specifieke ervaring in de jeugdzorg een pré 

• Je bent in de periode juli 2022 t/m december 2022 voor ca 600-800 uur beschikbaar waarbij een flexibele inzet gedurende deze periode wordt verwacht. 

Je bent bereid om te reizen naar regio’s en zorgaanbieders indien fysieke afspraken in het kader van deze functie aan de orde zijn.

Aanbieden kan tot 25 mei as 14:00 uur



Deze vacature is ingetrokken op 27-5-22 om 09:41. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen