SodM is in 2024 gestart met een verbetertraject Informatiehuishouding. Na de noodzakelijke voorbereidende analyses is de scope van het programma vastgesteld en zijn de eerste trajecten in uitvoering. Op dit moment nog onder de rechtstreekse aansturing van het Hoofd Informatiemanagement. De omvang en focus vraagt nu de inzet van een programmamanager die de doelstellingen verder uitwerkt in projecten en deze tot uitvoering brengt.
De Programmamanager is verantwoordelijk voor het strategisch aansturen en coördineren van het verbeterinitiatief rondom de informatiehuishouding van SodM. Dit omvat het ontwikkelen van een duidelijke programmastrategie en doelstellingen, het bewaken van de algehele voortgang en het aansturen van meerdere projecten binnen het programma. De Programmamanager onderhoudt nauwe relaties met zowel interne als externe stakeholders en zorgt voor een effectieve samenwerking tussen business, IT en archief- en informatieprofessionals.
Daarnaast bewaakt de Programmamanager de samenhang tussen initiatieven binnen het Verbeterthema Informatiehuishouding (IHH) en zorgt ervoor dat verbeteringen binnen de informatiehuishouding bijdragen aan de strategische doelen van SodM. De Programmamanager stuurt het programmateam en de projectleiders van de multidisciplinaire projectteams aan, zorgt voor prioritering.
Door een iteratieve en datagedreven aanpak worden verbeteringen stapsgewijs gerealiseerd en getest. De Programmamanager rapporteert periodiek aan de stuurgroep over voortgang, risico’s en benodigde middelen en zorgt voor duurzame borging van resultaten binnen de organisatie. De eindverantwoordelijkheid van deze borging ligt overigens bij de business (eigenaren proces en data).
Kortom, de Programmamanager speelt een sleutelrol in het realiseren van een efficiënte, compliant en toekomstbestendige informatiehuishouding die de basis vormt voor mijnbouwobject- georiënteerde informatiehuishouding, datagedreven besluitvorming en (digitale) samenwerking binnen SodM, inclusief de verankering daarvan in de organisatie (way of working en veranderkundige implementatie).
Alhoewel SodM reeds over een belangrijk aantal kerncompetenties beschikt op het gebied van informatiebeheer, staat het voor de uitdaging om de snelle ontwikkelingen in informatietechnologie bij de houden en aan eisen op het gebied van datakwaliteit, nauwkeurigheid, volledigheid en compliance te voldoen. Daartoe is SodM het Verbeterthema Informatiehuishouding (IHH) gestart om het SodM informatiebeheer fundament beter op orde te brengen met het ontwikkelen, uitdragen en vormgeven van zowel strategie als SodM informatiebeheer governance, het verbeteren van metadata (management) en datakwaliteit, en het optimaliseren van record- en archiefbeheer.
Eisen:
Wensen:
Competenties: