Achitect groeiplan 202504A309

Ministerie van Economische Zaken (Kerndepartement_EZK)


De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden wordt ondersteund vanuit architectuur. Voor projecten in het Groeiplan IHH die bijdragen aan de doorontwikkeling van de architectuur-positie IHH zoeken we een architect. Concreet lever je de volgende producten:

1 Opstellen en implementeren van een kwaliteitsraamwerk

Het te leveren product is een kwaliteitsraamwerk ten behoeve van architectuur. Het kwaliteitsraamwerk wordt bij voorkeur geleverd in de vorm van een beslisboom. Met deze beslisboom is het mogelijk vast te stellen of een wijzigingsverzoek (verbetervoorstel) een product met een IHH component raakt. Als dat het geval is worden relevante onderwerpen getoetst, denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, beveiliging, metadata, beschikbaarheid. Deze onderwerpen zijn door jou gecategoriseerd, en gerelateerd aan eisen. Dat geldt ook voor de proces eisen van een applicatie: Je adviseert op basis van de wet- en regelgeving hoe vaak bijvoorbeeld PDCA wordt toegepast. Met deze methode draag je bij aan een consistente kwaliteit van de architectuur in relatie tot IHH.

  • Inventarisatie van kwaliteitseisen binnen de organisatie en de kwaliteitseisen binnen het vakgebied architectuur. 
  • Vaststellen van eigenaarschap van het kwaliteitsraamwerk.
  • Proces voor het onderhouden (pdca) van het kwaliteitsraamwerk.
  • Oplevering Kwaliteitsraamwerk.
  • Implementatie in de organisatie.
  • Begeleiding en overdracht van het PDCA proces.
  • Past binnen de werkwijze van de organisatie
  • Is afgestemd op het kwaliteitssysteem zoals wordt ontwikkeld door het CIO Office

2 Het verstevigen van de architectuur positie ten aanzien van IHH in de organisatie

De nieuw opgestelde richtlijn IHH moet worden geïntegreerd in de organisatie en worden toegepast bij de ontwikkeling van processen en systemen. Dit sluit goed aan op het op te stellen kwaliteitsraamwerk voor architectuur. Dit resulteert er in dat architecten worden bij alle ontwikkelingen met relatie tot IHH betrokken, waardoor de borging in de architectuur is gegarandeerd

  • Identificeer bij welke activiteiten in de organisatie architecten moeten zijn vertegenwoordigd.
  • Beschrijf waar deze vertegenwoordiging momenteel ontbreekt, en maak een voorstel hoe je deze vertegenwoordiging op kort termijn en op lange termijn zou kunnen borgen.
  • Beschrijf hoe het kwaliteitsraamwerk, de richtlijn en het kwaliteitssysteem samenhangen en hoe deze relatie kan worden geborgd in de toekomst.
  • Maak een voorstel voor het beleggen van het eigenaarschap van deze relaties.

3 Het concretiseren en doorvertalen van projecten uit het groeiplan

Projecten uit het groeiplan (social media archivering, chatarchivering, metadata en duurzaam toegankelijke overheidsinformatie) moeten worden doorvertaald naar de bijbehorende toekomstige voorzieningen. De architect zorgt ervoor dat de elementen worden geïntegreerd in verschillende architectuurlagen, zoals proces-, informatie- en applicatiearchitectuur. Resultaat: De projecten social media archivering, chatarchivering, metadata en duurzaam toegankelijke overheidsinformatie zijn in alle lagen van de architectuur opgenomen.

  • Inventarisatie van de benodigde architectuur ontwerpen
  • Concretiseren van deze projecten in de architectuur

4 Voorbereiden implementatie metadata (duurzaam toegankelijke beleidsinformatie).

Opstellen van requirements Metadata door het maken van een gestructureerde indeling voor (beleids)onderwerpen en dossiers. Voor het brede gebied van Beleidsontwikkeling zijn de requirements nodig die het ordenen en identificeren van beleidsinformatie mogelijk maken. Denkaan een opzet van een eerste hiërarchische ordening alsook wat er nodig is voor het leggen van verbanden (d.m.v. referenties en gebruik van tags). Het doel is om beleidsmedewerkers intuïtieve mogelijkheden te geven om de documenten te structureren en identificeren volgens eigen behoefte en wensen. Daarnaast moet het in de toekomst ook mogelijk zijn directie, DG en departement overstijgend te werken én te blijven aansluiten bij een standaard als MDTO. Zie ook fiche 2 nav ‘doelarchitectuur’ IHH Beleid- CIO-office:

5 Implementatie doelachitectuur

Implementatie van de doelarchitectuur IHH voor beleid vraagt om optimalisatie van de wijze waarop de informatiehuishouding is ingericht: van dossiergericht naar informatiegericht werken. De doelarchitectuur IHH voor beleid geeft hier invulling aan met een architectuurschets van het toekomstig gewenste IT-landschap en bijbehorende richtinggevende principes voor de gewenste inrichting. De architect levert een gedetailleerd ontwerp van beheerprocessen dat de benodigde veranderingen in het bestaande IT-landschap en beheersprocessen beschrijft uit het eindadvies doelarchitectuur IHH Beleid, inclusief een overzicht van geïdentificeerde benodigde wijzigingen en de inspanningen die nodig zijn. Op basis van dit ontwerp wordt er binnen 2 maanden een roadmap ontwikkeld door de architect en voorgelegd aan de proceskring beleid. Daarbij worden de benodigde verbeterinitiatieven aan de informatiehuishouding in kaart gebracht, inclusief de prioritering van de initiatieven op basis van benodigde wijzigingen.

  • de benodigde wijzigingen in IT-landschap en beheersprocessen worden geïdentificeerd;
  • Een overzicht van de benodigde wijzigingen;
  • concrete oplossingsrichtingen per geïdentificeerde wijziging worden beschreven;

Oplevering in het algemeen

  • Voor deze vijf producten worden afzonderlijke roadmaps opgesteld
  • De roadmaps bevatten eenduidig gespecificeerde deliverables, bijbehorende verantwoordelijkheden worden opgesteld en roadmap bevat korte termijn acties en lange termijn acties
  • elke roadmap is afgestemd en geaccordeerd door samenwerkende partners.
  • een team wordt samengesteld: architecten(IMB), functioneel beheerders(IMB), informatiemanagers en SA TIO’s om gezamenlijk aan het ontwerp te werken.
  • beschikbare middelen (tijd, budget, en FTE) worden afgestemd met de eindverantwoordelijke en vastgesteld in een actieplan/projectplan
  • Elke roadmap wordt stapsgewijs(fases) geïmplementeerd, zodat het haalbaar is en om extra werkdruk te voorkomen
  • De oplevering van de deliverables zijn goedgekeurd door de betrokkenen en de PL beschikbare middelen (tijd, budget, en FTE) worden afgestemd met de eindverantwoordelijke
  • De roadmaps zijn onderling compatibel, en die is afgestemd met de betrokkenen

    Voor elke roadmap geldt:
  • eerste versie van het gedetailleerde ontwerp wordt opgeleverd binnen 2 maanden;
  • definitieve versie inclusief actieplan/projectplan en bijbehorende impactanalyse wordt opgeleverd binnen 4 maanden;
  • eerste versie van de roadmap wordt opgeleverd binnen 6 maanden;
  • goedkeuring en besluitvorming door de eindverantwoordelijke binnen 6/7 maanden.
  • De onderlinge samenhang en planning van de roadmaps is binnen 4 maanden opgeleverd.


Transparantie en openbaarmaking vanuit de overheid naar politiek en samenleving staat meer dan ooit in de belangstelling. De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden is hiervoor een belangrijke opgave. Jaarlijks voeren de ministeries EZ, KGG en LVVN de n-meting uit om de staat van onze IHH te meten, zoals rijksbreed is geformuleerd. De 2-meting in 2023 resulteerde in de score 2,13. De 3-meting (eind 2024) resulteerde in een score van 2,36. In 2026 willen we uitkomen op een score van 3,0 voor de kerndepartementen. Niveau 3 betekent dat de organisatie inzicht, overzicht en grip heeft op informatie en dat medewerkers weten wat hun verantwoordelijkheid is t.a.v. die informatie. De opgave om eind 2026 op een volwassenheidsscore van 3,0 uit te komen is vertaald naar het Groeiplan IHH, waar de directeur IV opdrachtgever van is.

Het groeiplan is opgebouwd conform de 4 actielijnen uit “Open op Orde” en de n-meting:
1.Informatieprofessionals
2.Aard en volume van de informatie
3.Informatiesystemen
4.Bestuur en naleving

Het groeiplan bestaat uit meerdere projecten, met onderlinge samenhang, waarvan de producten in de lijnorganisatie worden belegd. De ontvangers van de producten uit actielijn 3 zijn twee afdelingen binnen Informatiemanagement Bedrijfsvoering (IMB), Functioneel Beheer Generieke ICT toepassingen (FBG) en Regie en Advies (R&A).

Het ministerie van Economische Zaken werkt samen met zijn partners aan een innovatief én ondernemend Nederland en een sterke, weerbare economie, en cultuur die iedereen kansen biedt. Ondernemers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat. We zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven, consumenten en de omgeving.

Eisen:
  • Business Architectuur (4 jaar)
  • Business Analyse (3 jaar)
  • Kwaliteitsmanagement (1 jaar)

Wensen:
  • Aantoonbare kennis van bestuurlijke processen en governance vraagstukken
  • Aantoonbare kennis van Bedrijfsproceskundige vraagstukken (proces analyse, ontwerp, inrichting, architectuur) en zaakgericht werken

Competenties:
  • - Kritisch - Adviserend - Doelgericht - Communicatief - Pragmatische kijk - Affiniteit met bestuurlijke besluitvorming

Reageren Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen