De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden wordt ondersteund vanuit architectuur. Voor projecten in het Groeiplan IHH die bijdragen aan de doorontwikkeling van de architectuur-positie IHH zoeken we een architect. Concreet lever je de volgende producten:
1 Opstellen en implementeren van een kwaliteitsraamwerk
Het te leveren product is een kwaliteitsraamwerk ten behoeve van architectuur. Het kwaliteitsraamwerk wordt bij voorkeur geleverd in de vorm van een beslisboom. Met deze beslisboom is het mogelijk vast te stellen of een wijzigingsverzoek (verbetervoorstel) een product met een IHH component raakt. Als dat het geval is worden relevante onderwerpen getoetst, denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, beveiliging, metadata, beschikbaarheid. Deze onderwerpen zijn door jou gecategoriseerd, en gerelateerd aan eisen. Dat geldt ook voor de proces eisen van een applicatie: Je adviseert op basis van de wet- en regelgeving hoe vaak bijvoorbeeld PDCA wordt toegepast. Met deze methode draag je bij aan een consistente kwaliteit van de architectuur in relatie tot IHH.
2 Het verstevigen van de architectuur positie ten aanzien van IHH in de organisatie
De nieuw opgestelde richtlijn IHH moet worden geïntegreerd in de organisatie en worden toegepast bij de ontwikkeling van processen en systemen. Dit sluit goed aan op het op te stellen kwaliteitsraamwerk voor architectuur. Dit resulteert er in dat architecten worden bij alle ontwikkelingen met relatie tot IHH betrokken, waardoor de borging in de architectuur is gegarandeerd
3 Het concretiseren en doorvertalen van projecten uit het groeiplan
Projecten uit het groeiplan (social media archivering, chatarchivering, metadata en duurzaam toegankelijke overheidsinformatie) moeten worden doorvertaald naar de bijbehorende toekomstige voorzieningen. De architect zorgt ervoor dat de elementen worden geïntegreerd in verschillende architectuurlagen, zoals proces-, informatie- en applicatiearchitectuur. Resultaat: De projecten social media archivering, chatarchivering, metadata en duurzaam toegankelijke overheidsinformatie zijn in alle lagen van de architectuur opgenomen.
4 Voorbereiden implementatie metadata (duurzaam toegankelijke beleidsinformatie).
Opstellen van requirements Metadata door het maken van een gestructureerde indeling voor (beleids)onderwerpen en dossiers. Voor het brede gebied van Beleidsontwikkeling zijn de requirements nodig die het ordenen en identificeren van beleidsinformatie mogelijk maken. Denkaan een opzet van een eerste hiërarchische ordening alsook wat er nodig is voor het leggen van verbanden (d.m.v. referenties en gebruik van tags). Het doel is om beleidsmedewerkers intuïtieve mogelijkheden te geven om de documenten te structureren en identificeren volgens eigen behoefte en wensen. Daarnaast moet het in de toekomst ook mogelijk zijn directie, DG en departement overstijgend te werken én te blijven aansluiten bij een standaard als MDTO. Zie ook fiche 2 nav ‘doelarchitectuur’ IHH Beleid- CIO-office:
5 Implementatie doelachitectuur
Implementatie van de doelarchitectuur IHH voor beleid vraagt om optimalisatie van de wijze waarop de informatiehuishouding is ingericht: van dossiergericht naar informatiegericht werken. De doelarchitectuur IHH voor beleid geeft hier invulling aan met een architectuurschets van het toekomstig gewenste IT-landschap en bijbehorende richtinggevende principes voor de gewenste inrichting. De architect levert een gedetailleerd ontwerp van beheerprocessen dat de benodigde veranderingen in het bestaande IT-landschap en beheersprocessen beschrijft uit het eindadvies doelarchitectuur IHH Beleid, inclusief een overzicht van geïdentificeerde benodigde wijzigingen en de inspanningen die nodig zijn. Op basis van dit ontwerp wordt er binnen 2 maanden een roadmap ontwikkeld door de architect en voorgelegd aan de proceskring beleid. Daarbij worden de benodigde verbeterinitiatieven aan de informatiehuishouding in kaart gebracht, inclusief de prioritering van de initiatieven op basis van benodigde wijzigingen.
Oplevering in het algemeen