Senior UX/UI Designer 202106A238

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Dictu)


Je gaat als senior UX/UI-designer werken binnen het team Web- en Appservices. De circa zestig medewerkers van het team worden voor het bouwen van innovatieve en gebruikersvriendelijke websites en mobiele apps voor alle klanten van DICTU ingezet.

De nu designers, jouw toekomstige teamgenoten werken afwisselend op verschillende opdrachten en met diverse scrumteams voor klanten. In de scrumteams wordt agile/scrum en multidisciplinair gewerkt. UX en UI zijn voor DICTU nog betrekkelijk nieuwe expertisegebieden, maar deze worden steeds belangrijker. Op dit vlak wil DICTU de komende jaren flinke stappen zetten, met veel ruimte voor de inbreng van kennis en ideeën door de designers. Dit biedt jou als UX/UI-designer ook de mogelijkheid om mee te denken over hoe DICTU UX en UI nog beter voor klanten kan gebruiken.

Als designer werk je ‘cyclisch’. Dit wil zeggen dat ontwikkelde websites en mobiele apps met bepaalde regelmaat worden geëvalueerd en gebaseerd op de gebruikerservaring waar mogelijk verder verbeterd. Je bent zo niet alleen in de ontwikkelfase bij deze producten betrokken, maar houdt ook daarna invloed op de resultaten die met de producten worden geboekt.

We zijn op zoek naar iemand die het team kan versterken om te voldoen aan de toenemende vraag naar UX.

Duizenden ondernemers die op een gebruikersvriendelijke manier via een app toegang hebben tot informatie over ondernemen in het buitenland. Inspecteurs in de visserij die hun werk door een eenvoudig te gebruiken app een stuk makkelijker kunnen doen. Voorbeelden van projecten die voor jou als UX/UI-designer in Assen dagelijkse kost zijn. Een opdracht met directe invloed op web- en appinnovaties voor grote overheidsklanten.

Je werkt voor een van de grootste ICT-dienstverleners van de overheid: Dienst ICT Uitvoering (DICTU). En daarmee voor klanten van naam met een belangrijke rol in onze samenleving. Bijvoorbeeld voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Autoriteit Consument & Markt. Allemaal organisaties waarvoor makkelijk te gebruiken en aansprekende websites en mobiele apps onmisbaar zijn in de communicatie met consumenten, medewerkers of ondernemers. Jij zorgt daarvoor! Een rol met zichtbare resultaten voor heel veel Nederlanders.

Je gaat aan de slag in verschillende opdrachten en voor diverse klanten. Je werkt voornamelijk op projectbasis met een webteam of appteam en je brengt hier je specialistische expertise in. De ene keer ligt hierbij de nadruk op je kennis van UX en vertaal je de behoefte en ervaring van gebruikers naar een basisontwerp voor een gebruikersvriendelijke website of mobiele app. De andere keer is vooral je kennis van UI relevant en zorg je voor het daadwerkelijk realiseren van (visuele) ontwerpen. Daarnaast faciliteer je design sprints en evalueer websites en apps voor verdere verbetering. Daarbij werk je zelfstandig of met meerdere designcollega’s in een project. Dit hangt helemaal af van de exacte vraag van klanten en deze afwisseling maakt je functie als UX/UI-designer erg boeiend.

In projecten heb je vaak direct contact en doorlopende afstemming met de klant en je geeft mede richting aan de wijze waarop opdrachten (creatief) door teams worden uitgevoerd. Een interessante functie, waarin je de brug slaat tussen de wensen van gebruikers, de vraag van klanten en het product dat web- en appteams van DICTU opleveren.

DICTU heeft de ambitie om haar UX dienstverlening kwantitatief en kwalitatief uit te bouwen. Dit sluit aan op de toenemende vraag van onze klanten om hen te helpen de uitdagingen van hun web en app gebruikers te analyseren en innovatieve oplossing te ontwikkelen.

DICTU levert ICT en digitale diensten voor EZK en een aantal andere ministeries. Ze zet haar kennis en ervaring in om de beleids- en organisatiedoelen van en cultuur haar opdrachtgevers optimaal te ondersteunen. Daarbij speelt ze in op de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals de Cloud. Ook borgt ze een hoogwaardige beveiliging van de gegevens die ze technisch beheert en bewaart. Meer informatie vindt u op https://www.dictu.nl

Eisen:
 • Je hebt een relevante HO opleiding afgerond op het gebied van UX/design (minimaal 6 jaar)
 • Je hebt minimaal zes jaar ervaring als designer in de combinatie UX/UI, bijvoorbeeld bij een webbureau. (minimaal 6 jaar)
 • Je kunt gebruikerstesten uitvoeren en je hebt ervaring met het interviewen van gebruikers en stakeholders. (minimaal 5 jaar)
 • Je hebt ervaring met een prototype tool, bijvoorbeeld met Figma, Adobe XD of Sketch. (minimaal 5 jaar)
 • HBO /WO
 • Je hebt ervaring met het geven van designworkshops
 • Je kunt designprincipes toepassen en je hebt kennis van de kleurentheorie
 • Je bent analytisch, denkt in oplossingen, en bent visueel ingesteld en stressbestendig

Wensen:
 • Je hebt ervaring met het coachen van collega designers
 • Je hebt ervaring met het doorontwikelen en documenteren van dienstverlening op het gebied UX en service design.
 • Ervaring met online samenwerkingstools zoals Miro of Mural
 • Ervaring met (online)kwalitatieve gebruikersonderzoeken met tools zoals Lookback

Competenties:
 • Je bent communicatief sterk, hebt een hoog empatisch vermogen, bent lichtelijk perfectionistisch, hebt ervaring met klantcontact en kunt niet alleen goed zelfstandig, maar ook uitstekend in teamverband werken.
 • Je werkt planmatig en kan daarmee goed de balans vinden tussen kwaliteit, deadlines en budget.
 • Je hebt ervaring met agile en scrum, en je vindt het geen probleem om (in normale tijden) regelmatig voor je werk binnen Nederland te reizen.
 • Op dit moment wordt het grootste deel van het werk remote uitgevoerd.
 • Je beschikt over een portfolio van design en UX werk waarbij het duidelijk is wat je rol en bijdrage in deze projecten is geweest.
Reageren Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen