Het verder door-ontwikkelen van de bestaande architectuur van de voor het centraal aanbieden van de zaak-overstijgende inhoudelijke informatie via een IK-tab (SP sitecollectie). Specifiek het toevoegen van nieuwe vormen van informatieproducten aan de IK-tab zodat deze via het bestaande metadatamodel ontsloten kunnen worden. Aanvullend is het (organiseren van het) verder door-ontwikkelen van het
metadatamodel onderdeel van de opdracht. De architect stemt deze af met de architectuurraad van de IND, het Plaza (de vergadering van informatiemanagers van de IND), en het integraal adviesteam van het project. Dit binnen de kaders, richtlijnen en modellen van de Enterprise Architectuur van de IND.
Het bepalen welke aanvullende inrichting nodig is om de doelen die gesteld zijn voor kennis- en informatiedeling te behalen.
Het project informatie- en kennismanagement (IK2.0) heeft als doelstelling het opnieuw inrichten van het informatie- en kennismanagement van de zaak-overstijgende inhoudelijke informatie en kennis en het daarmee verbeteren van de inhoudelijke ondersteuning van de gebruiker. Deze informatie en kennis is de algemene inhoudelijke informatie en kennis die nodig is bij het beslissen op aanvragen, de juridische
procesvoering en bij het beantwoorden van klantvragen. Voorbeelden hiervan zijn: landeninformatie, beleid, wet- en regelgeving, werkinstructies en jurisprudentieanalyses.
In 2019 ontwikkelt het project een voor de medewerker personaliseerbaar kennisportaal. Daarop wordt voor de medewerker aan de hand van zijn/haar kennisprofiel inhoudelijke zaak-overstijgende informatie aangeboden, die de medewerker nodig heeft voor het dagelijks werk. Het project kent verschillende aspecten. Een ICT aspect (het kennisportaal en een zoekfunctionaliteit), een inhoudelijk aspect (de
informatie die wordt aangeboden op het medewerker-kennisportaal) en een verander aspect (proces- en organisatieverandering). Ieder aspect heeft een eigen team/deelproject met een teamlead/deelprojectleider die daarvoor verantwoordelijk is.
De projectdoelstellingen zijn:
Het verbeteren van de inhoudelijke ondersteuning van de IND medewerkers door het voor hen creëren van overzicht en vergemakkelijken van het zoeken naar en het aangeboden krijgen van zaak-overstijgende inhoudelijke informatie en kennis op INDaily en in InformIND en het daardoor verminderen van:
de tijd die nodig is voor het vinden van informatie;
de tijd die nodig is voor het zelf beheren van informatie;
het risico van het mogelijk nemen van onjuiste beslissingen;
het verrichten van onnodige werkzaamheden; en
frustratie die ontstaat doordat informatie moeilijk vindbaar is.
Het daarmee leggen van een duurzame basis voor dit deel van de informatiehuishouding en het op orde brengen van de informatiehuishouding van de IND. Het bijdragen aan de doelen van de IND om een gezonde vitale en wendbare organisatie te zijn en een goed dienstverlener
De afdelingen IV Ontwikkeling en IV Beheer van de Directie Bedrijfsvoering verzorgen de geautomatiseerde ondersteuning van alle bedrijfsprocessen en cultuur binnen de IND. Vanwege het belang van de IND systemen voor het bedrijfsproces van de IND is besloten dat cruciale activiteiten blijvend binnen de
IND worden uitgevoerd. De IV-organisatie is integraal verantwoordelijk voor de IV-dienstverlening inclusief de dienstverlening van externe partijen.
De IV-organisatie levert deskundigheid, en adviseert over de gewenste of noodzakelijke richting, op het terrein van de ontwikkeling van de informatievoorziening. Het modelleren en het doorvoeren van wijzigingen in overleg met de klant is een kerntaak van IV. Naast het technisch beheer en de verdere ontwikkeling van INDiGO ondersteunt de IV-organisatie, ook de flexibele werkplek (DWR), de web gebaseerde ondersteuning door kennissystemen (m.n. SharePoint), de systemen ten behoeve van bedrijfsvoering (Datawarehouse (DWH), Joost, systemen van derden), de publieke omgeving (diensten via internet) en de onderliggende infrastructuur.
De IV-organisatie ondersteunt de gebruiker bij het gebruik van de systemen o.a. door de helpdeskfunctie en door kennisoverdracht. Voor de realisatie van voornoemde taken stuurt de IV-organisatie externe dienstverleners aan zoals o.a. het SSC-ICT, Solvinity en Justid.
Eisen:
HBO/WO werk- en denkniveau op het terrein van informatiemanagement of bedrijfskunde; (5 jaar)
Architect op gebied van kennis en informatiemanagement (5 jaar)
Ervaring met werken binnen een scrum-team (>1 jaar)
Minimaal 5 jaar werkervaring, waarvan minimaal drie jaar als informatiearchitect
Kennis en ervaring in het implementeren van processen binnen een grote organisatie (Minimaal twee trajecten)
Wensen:
Bekend met SharePoint (2013) en het PUC systeem
Bekend met de meest recente ontwikkelingen op dit gebied
Ervaring met verandertrajecten.
Goed kunnen opereren op het snijvlak van business en ICT en spreekt beide talen.
Beschikken over een netwerk op het gebied van architectuur voor informatie- en kennismanagement
Ervaring met visie ontwikkelen
Goed kunnen opereren op het snijvlak van business en ICT en spreekt beide talen
Organisatiesensitief, kan goed luisteren en communiceren en beweegt makkelijk op diverse niveaus in de organisatie
Besluitvaardig
Planmatig werken
Toekomst- en oplossingsgericht
Projectmatig werken
Competenties:
Kennis van e-Overheid: Generieke Data Infrastructuur (GDI), ketenintegratie en samenwerking, sectorale en domein overstijgende informatiemodellen, referentiearchitecturen (NORA, MARIJ, GEMMA), Europese standaarden
Ervaring met werken binnen een scrum-team (1 jaar +)
Aantoonbare ervaring in de publieke sector. Ervaring in de private sector is een pré.
Aantoonbare ervaring in kennisintensieve projecten/programma’s met een ICT component (digitalisering) en bij tenminste drie verschillende opdrachtgevers.
Deze vacature is ingetrokken op 9-12-19 om 09:43. Reageren is niet meer mogelijk.
Wij staan klaar voor al je vragen, of dat het nu gaat over tijdelijke opdrachten, werving en selectie of verlonen. Je kunt ons bereiken op 088 - 448 2060.