Business Analist Informatiehuishouding SRQ161274

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd:

Iedereen in Nederland moet kunnen vertrouwen op goede gezondheidszorg en jeugdhulp. Zorg die je jezelf en je naasten gunt, in alle situaties en in elke fase van het leven. Daarom waken wij over de gezondheidszorg en jeugdhulp in Nederland en de internationale markt voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

We handelen vanuit het publieke belang en streven naar toezicht met effect. Daarom kiezen we in ons toezicht voor thema’s en activiteiten die het meest opleveren voor mensen die zorg of jeugdhulp nodig hebben. We gaan uit van gezond vertrouwen in de zorg- en hulpverleners. Als het nodig is grijpen we in. 

We zijn open en eerlijk over hoe we die kwaliteit beoordelen, de dilemma’s die we tegenkomen en de keuzes die we dan maken. We verstaan ons vak, kennen de praktijk en spelen in op ontwikkelingen in zorg en samenleving. We werken samen waar dat kan, maar ons oordeel is altijd onafhankelijk. Zo maken wij onze verantwoordelijkheid als rijksinspectie waar. Ons motto is Duidelijk. Onafhankelijk. Eerlijk.

Wij zijn de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met ruim 850 medewerkers, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Meer informatie over de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.


Beschrijving van Programma Informatiehuishouding:

Het programma Informatiehuishouding is binnen de IGJ een tijdelijk programma (tot 2026). Het doel is om de informatiehuishouding van de IGJ blijvend te verbeteren. De manier om dit op orde te krijgen is het uitvoeren van projecten die stuk voor stuk de informatiehuishouding van IGJ verbeteren en de IGJ transparanter maken door bijvoorbeeld informatie beter vindbaar te maken, informatie te metadateren, duurzaam op te slaan. In 2023 zijn stappen gezet om de rol van informatiebeheer in te vullen, worden processen beschreven en wordt een vertaalslag gemaakt wat nodig is aan IV. In 2024 willen we informatie makkelijker vindbaar maken (zoek en vind) en er voor zorgen dat bewaar-en vernietigtermijnen worden vastgelegd en gehandhaafd. We gaan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de IV-systemen zodat dat ‘by design’ de informatiehuishouding van IGJ wordt verbeterd.  


Afdeling Informatie en ICT:

Deze afdeling is verantwoordelijk voor de informatievoorziening binnen de IGJ. Daarin werken we samen met onze leveranciers van binnen en buiten de overheid. We helpen de IGJ om de wensen en eisen helder te krijgen, we voeren de regie over de organisaties die deze moeten realiseren of we realiseren de oplossing zelf. Dat doen we voor de informatievoorziening van vandaag én voor die van morgen.


De afdeling bestaat momenteel nog uit de volgende clusters:

Advies: Dit cluster adviseert de IGJ-afdelingen over hun wensen met betrekking tot informatievoorziening;

Architectuur: Dit cluster is verantwoordelijk voor de architectuur en de architectuurprincipes voor de informatievoorziening binnen de IGJ; 

Ontwikkeling (Apps/WPM): Dit cluster onderhoudt onze applicaties en ontwikkelt met behulp van een low-code platform nieuwe applicaties waaronder het klantportaal. Dit gebeurt in agile-teams;

Data & Integratie: Dit cluster ontwikkelt en onderhoudt het dataplatform, waarvan (externe) koppelingen een belangrijk onderdeel zijn. Ook beheert dit cluster de (selfservice)datavisualisaties. Ook data-science valt onder dit cluster; 

Service & Operations: Dit team verzorgt de inkoop van ICT-gerelateerde zaken, het Contractbeheer, de digitale bibliotheek, het beheer van intranet en diverse applicaties en ondersteuning van gebruikers op zowel applicatiegebied als digivaardigheid; 

Projecten: In dit cluster zitten projectleiders die diverse projecten op het gebied van informatievoorziening aansturen;

Informatiebeveiliging & Privacy: De Chief information security Officer en de Privacy Officer adviseren de IGJ over informatiebeveiliging en privacy. Ook zien zij toe op de uitvoering van beveiligingsmaatregelen en de naleving van de geldende wet- en regelgeving en het beleid. De afdeling I&I is volop in ontwikkeling en werkt momenteel aan een nieuwe teamindeling.


Opdrachtomschrijving:

De IGJ moet de informatiehuishouding verder professionaliseren. De kabinetsreactie op het parlementaire onderzoek naar de kinderopvangtoeslagaffaire heeft de aandacht hiervoor nog eens vergroot. IGJ sluit aan op het programma Open op Orde van het Rijk dat de informatiehuishouding wil verbeteren en transparanter maken. Het gaat over het beheren van informatie zodat besluitvorming snel te reconstrueren is en de overheid verantwoording kan afleggen.

Een goede informatiehuishouding is onmisbaar voor ons dagelijkse werk , voor het functioneren van de democratische rechtstaat en is van doorslaggevend belang voor de betrouwbaarheid van ons inspectiewerk. Als business analist draag je actief bij aan de uitdagingen die ons binnen het domein informatiehuishouding te wachten staan.


Hoe ziet je week eruit:

Je start de week met het programma-team. Vervolgens ga je zelfstandig aan het werk samen met je projectgenoten en met name de medewerkers van IGJ. Samen met hen zorg je dat de informatiestromen en de behoefte van de business in kaart wordt gebracht. De volgende dag ga je samen met inspecteurs aan de slag om de werkwijze die past binnen IGJ af te stemmen. Je adviseert de projectleider en geef je input aan de programma-manager over voortgang en rapportages. Vervolgens zorg je dat de programma-manager weet wat er speelt en waar de verbeteringen zijn te halen. Je sluit de week af met het delen van je ideeën over de implementaties.


Wat verwachten wij:

Wij zoeken een business analist die ons kan helpen bij het invullen van actielijnen van het programma “Open op Orde”. Je maakt deel uit van verschillende projecten die binnen het programma worden opgestart. Je bent verantwoordelijk voor het in beeld brengen van de wijze waarop wordt omgegaan met informatie binnen IGJ en het beschrijven van de gewenste situatie. Je biedt ondersteuning bij de implementaties.

Als business analist ligt de focus op het analyseren, verdiepen en uitwerken van de issues die spelen binnen de informatiehuishouding van IGJ. Als Business Analist breng je verschillende invalshoeken bij elkaar: die van bedrijfsprocessen, van informatie en van IV-oplossingen. Je analyseert bedrijfsprocessen, verzamelt de behoeften, wensen en eisen vanuit de gebruikersorganisatie over de informatievoorziening en het gebruik van data. Door een actuele kennis van de technologische ontwikkelingen weet je de behoefte te vertalen naar heldere requirements en passende oplossingsrichtingen. Je inventariseert eisen en wensen van de gebruikers over onderwerpen rondom informatiehuishouding en inrichting nieuwe systemen. Naast zoek en vind, bewaren en vernietigen ben je als business analist ook verantwoordelijk voor het in beeld brengen van het archiveren van e-mails.

In jouw rol denk je proactief mee in het professionaliseren en verbeteren van onze dienstverlening en onze generieke oplossingen voor een duurzaam toegankelijke informatiehuishouding. Jij begeleidt dit proces vakkundig; vanaf het opstellen van een impuls tot aan de implementatie. Jouw missie? Dit traject zo eenvoudig en efficiënt mogelijk laten verlopen. Een belangrijk onderdeel van je werk is om samen met andere business analisten het team om een hoger plan tillen, en het ‘kwartiermaken’ van de business analisten verder te professionaliseren.

Je bent een goede gesprekspartner voor zowel de inspecteurs en medewerkers toezicht als I - specialisten en zoek je naar de werkwijze die het beste past binnen IGJ. Uiteraard houd je rekening met de verschillende relevante wetgeving zoals de Archiefwet en AVG.

Kennis, ervaring, competenties en vaardigheden:

Als business analist informatiehuishouding ben je verantwoordelijk voor:

• Analyseren, uitwerken en vertalen van rijksbrede kaders op het gebied van informatiehuishouding en deze omzetten naar concreet leverbare diensten. • Analyseren van data, processen en- gegevens. • Opstellen van business requirements (voor bijvoorbeeld Zoek & Vind, DMS-systeem). • Inrichten en invullen van het informatiestructuurplan. • Het opstarten van een informatiebeheerplan en de inrichting van de bijbehorende governance. • Het definiëren van de werkwijze rondom veiligstellen van e-mails en berichten. • Meedenken in de verbetermogelijkheden om de informatiehuishouding binnen IGJ op orde te krijgen. • Proactief mee bouwen, samen met de andere business analisten van IGJ-afdeling I&I-, aan het verder professionaliseren van dit team.


Gewenst profiel:

• Je hebt minimaal WO werk- en denkniveau en minimaal vijf jaar aantoonbare werkervaring binnen het domein van informatiebeheer en -huishouding. • Je hebt minimaal drie jaar ervaring als business analist binnen de (rijks)overheid. • Je hebt ervaring met het werken in veranderprogramma’s. • Je hebt inzicht in de samenhang tussen business-, informatie- en IT-architectuur. • Kennis van en ervaring met de Archiefwet en daaraan gerelateerde wet- en regelgeving (zoals de Wet open overheid en de AVG) is een pré. • Kennis van het meerjarenplan verbetering informatiehuishouding Rijk en het programma • “Open op Orde” is een pré. • Ervaring met het opstellen en invullen van een informatiebeheerplan en informatiestructuurplan is een absolute pré. • Je hebt een beeld van de inrichting op het vlak van informatiehuishouding en deze • relateren aan het programma “Open op Orde” en omzetten naar verbetervoorstellen die passen binnen IGJ. • Je bent breed inzetbaar, werkt zelfstandig en bent proactief in het betrekken van stakeholders. • Je bent een teamplayer die met het team tot gezamenlijke invulling van de inrichting van informatiehuishouding komt.

 

Vereiste competenties:

Het programma informatiehuishouding luidt een grote verandering voor de IGJ en haar manier van werken in. Daarbij is het van belang dat de business analist kan omgaan met weerstand, beschikt over de nodige flexibiliteit, resultaatgerichtheid en kwaliteit oplevert. De volgende competenties zijn van toepassing:

• Organisatiesensitiviteit • Resultaatgerichtheid • Analytische procesdenker • Motiveren • Hands-on mentaliteit • Teamplayer.


Eis:

Kandidaat beschikt over WO werkniveau. (Aantoonbaar in het CV)

Kandidaat beschikt over minimaal 5 jaar relevante werkervaring, waarvan Minimaal 3 jaar ervaring als business analist binnen de (rijks)overheid.

Kandidaat heeft inzicht in business-, informatie- en IT architectuur.

De kandidaat beschikt over kennis van expertise Share Point en de inrichting hiervan.


Wens:

Mate waarin de kandidaat aantoonbare ervaring heeft op het gebied van informatiehuishouding en/of het programma Open op Orde.

Mate waarin de kandidaat beschikt over de benodigde kennis en ervaring met de Archiefwet en daaraan gerelateerde wet en regelgeving.

Mate waarin de kandidaat aantoonbare ervaring heeft met het werken binnen de context van de (rijks)overheid.

Mate waarin de kandidaat ervaring heeft met het werken binnen een veranderprogramma.

Mate waarin kandidaat beschikt over certificeringen op het gebied van business analyse.


Wijze van aanbieding Uw offerte dient minimaal de volgende aspecten te omvatten: • Het CV van de aangeboden kandida(a)t(en). • Het bijbehorende uurtarief (exclusief BTW, inclusief reis-, verblijf- en overige kosten). • De beschikbaarheid van de aangeboden kandidaat. Verzocht wordt om bij de offerte de geplande vakanties en eventueel geplande opleidingen te vermelden, dan wel aan te geven dat (nog) niets gepland is. 


De aanvraag sluit bij NeedStaffing als mantelpartij voor het Ministerie VWS op 03-05-2024 om 10:00

Een motivatie gericht op de opdracht is verplicht, zonder motivatie wordt de bieding niet meegenomen in de selectieprocedure.

Dubbele doorleen is niet toegestaan, alleen eigen medewerkers in vaste dienst of zzp'ers.

Bij het voorstellen: in pdf. Géén foto. Géén persoonsgegevens zoals (mail)adres, telefoonnummer, geboortedatum, nationaliteit of LinkedIn. Géén leveranciersgegevens (enkel de bedrijfsnaam en logo mogen zichtbaar zijn op het format). 

Deze vacature is ingetrokken op 2-5-24 om 12:04. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen