Informatiespecialist PGB2.0 SRQ166936

Opdrachtgever Programmadirectie pgb:

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Iemand die een PGB krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer. De randvoorwaarden voor het gebruik en de toekenning van het PGB zijn vastgelegd in vier afzonderlijke wetten, te weten: Wet Langdurige Zorg (WLZ), Jeugdwet (JW), Wet Mataschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Zorgverzekerinswet (ZVW). De uitvoering van deze wetten is in 2015 bij verschillende partijen belegd, namelijk de zorgkantoren (WLZ), gemeenten (JW, WMO) en de zorgverzekeraars (ZVW). Daarnaast is de SVB o.a. belast met de financiële administratie van het trekkingsrecht en de werkgeversadministratie voor budgethouders. Gezamenlijk vormen deze partijen met de budgethouders, zorgverleners en een aantal andere partijen de PGB-keten.

De programmadirectie PGB (PdPGB) van het Ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de toekomstbestendigheid van het PGB, het bevorderen van de samenwerking in de keten, het bevorderen van continuïteit en rechtmatigheid in de uitvoering en de realisatie en implementatie van het PGB Portaal. De directie is daarmee de coördinerend opdrachtgever voor de SVB en de huidige ontwikkel-, beheer- en hostingpartijen namens VWS.


Afdeling informatievoorziening:

De afdeling informatievoorziening (IV) binnen de programmadirectie PGB is verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van het PGB2.0 systeem, waar het PGB Portaal een onderdeel van is. Via het PGB Portaal kunnen veel zaken rond het PGB worden geregeld. Dit portaal is zowel bedoeld voor budgethouders en vertegenwoordigers als voor hun zorgverleners. Daarnaast ondersteunt het PGB2.0 systeem de verstrekkers (gemeenten en zorgkantoren) van het PGB en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in het uitvoeren van hun wettelijke taken.

De afdeling IV is een verbeterinitiatief gestart om de doorontwikkeling en het beheer van het PGB2.0 systeem bij een professionele partij onder te brengen. Om deze overdracht mogelijk te maken, moeten een aantal zaken op orde zijn gebracht. In dat kader wordt onder andere de “enterprise” architectuur voor de PGB-keten geactualiseerd en verdiept. Hierbij is geconstateerd dat er een gat zit tussen een (hoog-over) conceptueel informatiemodel en het fysieke gegevensmodel. Door het ontbreken van een goed genormaliseerd logisch gegevensmodel is het op dit moment lastig om op handen zijnde functionele verbeteringen goed af te stemmen met de betrokken partijen in de keten en de ontwikkelaars te sturen bij de realisatie van een beter en meer modulair PGB2.0 systeem.


Opdrachtomschrijving:

Het ontwikkelen van een gedetailleerd, goed genormaliseerd logisch gegevensmodel voor de PGB keten, dat dient als solide basis voor de ontwikkelaars van functionaliteit, noodzakelijke berichten, services en API's binnen het PGB2.0 systeem. 

Scope: 

• Het model moet alle relevante entiteiten en relaties omvatten die betrekking hebben op de PGB-waardeketen en onderliggende processen. • Het moet de gegevensstromen tussen alle betrokken partijen in de PGB-keten in kaart brengen. • Het model dient aan te sluiten bij de geactualiseerde Enterprise architectuur van de PGB keten. • Speciale aandacht moet worden besteed aan de normalisatie van het model om redundantie te minimaliseren en dataconsistentie te maximaliseren.


Op te leveren producten:

• Een genormaliseerd logisch gegevensmodel in een standaard notatie (bijv. UML of ERD). • Gedetailleerde documentatie van alle entiteiten, attributen, en relaties. • Een mapping tussen het nieuwe logische model, het (in ontwikkeling zijnde) conceptuele model, en het actuele fysieke gegevensmodel. • Richtlijnen voor ontwikkelaars over hoe het model te gebruiken bij het ontwerpen van functionaliteit, berichten, services en API's. • Voorbeelden van hoe het model kan worden toegepast in typische use cases binnen de PGB-keten.


Kennis, ervaring, competenties en vaardigheden:

De kandidaat moet in staat zijn om de complexiteit van de PGB-keten te doorgronden, een gedetailleerd en goed genormaliseerd logisch gegevensmodel te ontwikkelen, en dit model effectief te communiceren naar verschillende stakeholders, met name ontwikkelaars die het model zullen gebruiken voor het bouwen van functionaliteit, berichten, services en API’s en testers die het model zullen gebruiken om hun testcases voor te bereiden.

Ervaring: 

• Minimaal 7-10 jaar ervaring in datamodellering en database-ontwerp • Aantoonbare ervaring met het ontwikkelen van complexe, genormaliseerde logische gegevensmodellen • Ervaring in de publieke sector, bij voorkeur met kennis van zorg- en sociale wetgeving • Praktijkervaring met het vertalen van logische modellen naar fysieke implementaties en API-ontwerp.


Technische vaardigheden:

• Diepgaande kennis van datamodelleringstechnieken en -notaties (ERD, UML) • Expertise in normalisatieprincipes en best practices • Bekendheid met verschillende databasesystemen en hun specifieke eigenschappen • Kennis van API-ontwerp en moderne integratietechnieken • Ervaring met modelleringstools zoals BizzDesign, ERwin, ER/Studio, of Sparx Enterprise Architect.


Domeinkennis:

• Begrip van de PGB-keten en de betrokken partijen is een pre • Inzicht in de uitdagingen van gegevensuitwisseling in complexe, multi-stakeholder omgevingen • Kennis van relevante wet- en regelgeving, inclusief privacywetgeving (AVG) en de archiefwet.


Soft skills:

• Uitstekende analytische en probleemoplossende vaardigheden • Sterk in conceptueel denken en het vertalen van complexe concepten naar begrijpelijke modellen • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk • Vermogen om effectief te communiceren met zowel technische als niet-technische stakeholders.


Persoonlijke eigenschappen: 

• Detail-georiënteerd zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen • Proactief en zelfstandig, maar ook een teamspeler • Flexibel en in staat om met veranderende eisen om te gaan • Kritisch denker die constructieve feedback kan geven en ontvangen.


Eis:

Kandidaat heeft minimaal een relevante HBO-opleiding afgerond (bv. Business Informatie Management Publieke sector, Business Process Management & IT, Informatica of vergelijkbaar).

Kandidaat beschikt over 7-10 jaar aantoonbare ervaring in logisch gegevensmodelleren en normaliseren (zichtbaar op cv).

Kandidaat heeft ervaring binnen de Rijksoverheid.  


Wens:

Mate waarin de kandidaat kennis heeft van de relevante wet- en regelgeving in het sociale domein en bij voorkeur de PGB-keten.

Mate waarin de kandidaat ervaring heeft met modelleringstools zoals BizzDesign, ERwin, ER/Studio, of Sparx Enterprise Architect. 

Mate van ervaring en/of affiniteit met de organisatie van de opdrachtgever en/of het sociale domein.


Thuiswerken:

In overleg met manager en team.


*Bij het voorstellen: in PDF, Géén foto. Géén persoonsgegevens zoals (mail)adres, telefoonnummer, geboortedatum, nationaliteit of LinkedIn. Géén leveranciersgegevens (enkel de bedrijfsnaam en logo mogen zichtbaar zijn op het format).

Bij een passende bieding is een motivatie gericht op de opdracht verplicht, zonder passende motivatie wordt de bieding niet meegenomen in de selectieprocedure.

De aanvraag sluit bij NeedStaffing als mantelpartij op 22-07-2024 om 10:00.

Reageren Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen