Chief Privacy Officer 202407A330

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (ACM)


Data speelt een belangrijke rol in het werk van de ACM. De ACM verwerkt als toezichthouder en als werkgever een grote hoeveelheid persoonsgegevens. Om haar taken goed uit te kunnen blijven voeren, gaat de ACM mee met de digitale, technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit vraagt om een innovatieve manier van toezichthouden op markten waar privacy van groot belang is, denk bijvoorbeeld aan de consumenten-, energie-, en zorgmarkt. De ACM wil in dat verband vanzelfsprekend een betrouwbare en transparante partij zijn, die persoonsgegevens op een veilige, transparante en verantwoorde wijze verwerkt. Specifieke opdracht: De ACM verwacht van de kandidaat voor de waarneming van de rol van CPO dat hij (of zij) goed thuis is in de regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens, dat hij ruime ervaring heeft in het toepassen daarvan in een overheidsorganisatie en dat hij ervaring heeft met het leiden
van projecten. De waarnemend CPO krijgt naast de werkzaamheden die zijn rol met zich mee brengen drie belangrijke taakaccenten:
1. Verder uitwerken en inrichten van privacy management en – governance in het bijzonder door duidelijkere en meer gedetailleerde (proces-) afspraken te formuleren en doen bekrachtigen
2. Plan van aanpak maken voor:
A - het uniform beschrijven van de ACM processen (al dan niet in samenwerking met andere projecten) waarin persoonsgegevens gebruikt worden als uitgangspunt voor het aansluitend completeren en opschonen van het verwerkingsregister
B - het verder professionaliseren van de kwartaalrapportage privacy

3. Uitvoeren van dit plan van aanpak
door het opzetten en leiden van een project om de processen in kaart te brengen waarin persoonsgegevens gebruikt worden, waarbij de directies ondersteund worden bij het beschrijven van hun processen dat resulteert in een compleet en actueel verwerkingenregister. Het is mogelijk dat de opdracht verschuift naar de het tweede en derde taakkaccent wanneer de ACM de vacature voor CPO ambtelijk invult.

In deze functie sta je als Chief Privacy Officer (CPO) aan de lat voor een consistente toepassing van het privacy-beleid in alle onderdelen van de ACM. Je bent verbindend en coördinerend in de uitvoering. De Privacy Officers (PO’s) van de verschillende directies vormen gezamenlijk het ACM-brede privacyteam waarvan jij de coördinator bent.

Je coördineert de dagelijkse gang van zaken en bent het eerste aanspreekpunt voor het management en het ministerie van EZK voor alle AVG-aangelegenheden. Je bent verantwoordelijk voor het verwerkingsregister en je beslist of escaleert bij voorkomende verschillen van inzicht.

De ACM beschikt over een eigen functionaris voor gegevensbescherming (FG) die adviseert en intern toezicht houdt. Je werk nauw samen met de FG en rapporteert aan de directeur Bedrijfsvoering over de kwaliteit van de privacy-organisatie aan de hand van het Verwerkingsregister, het DPIA register, het Datalekkenregister en het AVG-verzoeken overzicht. Tevens behartig je de belangen van de ACM op het gebied van privacy in de buitenwereld.

Je werkt vanuit het team CIO-Office. Dit team bestaat uit ongeveer 17 medewerkers waaronder een fulltime Privacy Officer (tevens plaatsvervangend CPO) en de manager informatiebeveiliging (CISO). Het CIO-Office is verantwoordelijk voor het beleid op informatievoorziening en de regievoering op de gehele ICT- dienstverlening van de ACM.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een toezichthouder en in 2013 ontstaan uit een fusie tussen De Consumentenautoriteit, Nederlandse en cultuur Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Het is onze missie kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten te bevorderen. Dit doen we door probleemoplossend te werken. ACM is een zelfstandig bestuursorgaan en komt onafhankelijk en zelfstandig tot besluiten. Het Ministerie van Economische Zaken is politiek verantwoordelijk voor het beleid en de wetgeving en bepaalt de kaders waarbinnen ACM opereert. Wij maken ons met ruim 520 collega's op onafhankelijke en professionele wijze sterk voor consumenten en bedrijven. We zijn een platte, overzichtelijke organisatie met acht directies, te weten: Mededinging, Consumenten, Energie, Telecom Vervoer en Post, Juridische Zaken, het Economisch Bureau, Bedrijfsvoering en Bestuur Beleid en Communicatie.

Eisen:
  • Aantoonbare werkervaring op het gebied privacy en relevante werkervaring in een coördinerende functie
  • Gedegen kennis van de AVG en aanverwante wet- en regelgeving op de AVG werkwijzen en processen
  • Je bent gewend om te schakelen op verschillende niveaus; van werkvloer tot aan bestuur
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
Competenties:
  • Onderzoekend, vasthoudend, goed samenwerken, creatief, handson mentaliteit
Deze vacature is ingetrokken op 2-8-24 om 10:10. Reageren is niet meer mogelijk.
Toch opzoek naar iets anders? Bekijk onze andere vacatures.

Contactpersoon

Vragen over de opdracht?

Delen