De gemeenten De Bilt, Baarn, Bunnik, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (lees: Deelnemers) werken samen aan hun informatievoorziening (IV). Gezamenlijk leveren zij dienstverlening aan ca. 200.000 inwoners. De organisaties zijn gezamenlijk eigenaar van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale ICT Dienst (RID Utrecht).
De RID Utrecht is de IT-organisatie die de deelnemers ondersteunt met hun dienstenverlening naar bewoners en bedrijven. De RID is gevraagd om aan de hand van een visie de digitale werkruimte (DWR) verder te ontwikkelen. De DWR sluit aan op de eerste aanzetten voor een moderne werkplek die tijdens de Corona pandemie is uitgerold.
RID Utrecht zoekt namens de Deelnemers een partij die in staat is ons op verschillende gebieden te ondersteunen om de digitale werkruimte verder te implementeren en te zorgen voor een succesvolle adoptie binnen de organisaties.
Huidige situatie/randvoorwaarden
Het programma digitale werkruimte heeft al verschillende stappen. Samen met de Deelnemers zijn verschillende governance documenten opgesteld waarin de afspraken zijn vastgelegd over de functionele wensen van de digitale werkruimte. De inrichting van deze wensen is in volle gang.
Er is een roadmap met verschillende fases waarin we de digitale werkruimte ontwikkelen. De Deelnemers bepalen zelf met welke snelheid zij deze onderdelen willen gaan gebruiken.
We draaien op het moment een pilot met een digital adoptie platform en zullen die eind september evalueren om te zien of het toepasbaar is bij alle Deelnemers.
Opdracht
De inschrijvende partij is in staat om ons op verschillende gebieden te ondersteunen om de digitale werkruimte verder te implementeren en te zorgen voor een succesvolle adoptie binnen de organisaties. Binnen de opdracht onderkennen we 3 soorten (deel)opdrachten:
Bewustwording
Aanpak
Coördineren
Ad. 1 Bewustwording
Doel is om management, teamleiders en coördinatoren mee te krijgen en bewust te maken dat zij een belangrijk onderdeel zijn van de adoptie. Medewerkers te informeren, te instrueren en te begeleiden in de overgang naar de nieuwe manier van werken. Dit omvat gebruik van nieuwe technologieën, samenwerkingstools en een verschuiving naar meer flexibele werkmethoden.
Ad. 2 Aanpak
Binnen de Deelnemers worden adoptieteams ingericht. Voor deze groep zoeken we een herhaalbare adoptie- aanpak. Iedere Deelnemer zal op een eigen manier uitvoering geven aan de generieke aanpak. De medewerkers van een Deelnemer worden door middel van workshops, informatiesessies, en communicatie via interne kanalen ondersteund bij het aanpassen aan en omarmen van de nieuwe werkwijze.
Ad. 3 Coördineren
Vanuit het programma Digitale Werkruimte wordt een digitale werkomgeving ontwikkeld. De Deelnemers zullen hun eigen invulling geven aan de manier waarop zij adoptie gaan faciliteren. De adoptiecoördinator vervult een aantal verschillende rollen:
Taken en werkzaamheden die hierbij horen zijn:
Kennis en expertise
Uit het CV en motivatiebrief (en indien uitgenodigd het gesprek) blijkt minimaal dat de aangeboden kandida(a)ten aantoonbaar (middels opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten) beschikt over (het is ter beoordeling aan de opdrachtgever of hieraan wordt voldaan, inschrijver dient in de in te leveren documenten daarom duidelijk op onderstaande punten in te gaan):
Resultaten van de opdracht
Je hebt een overtuigend verhaal overgebracht aan de Deelnemers waarbij zij zich bewust zijn van de gaande verandering. Je hebt tal van producten opgeleverd waarmee je de Deelnemers hebt ondersteund bij de invoering van de digitale werkruimte en waarmee je ze hebt geholpen om op een andere manier te werken. Je hebt de coördinatie gehad op iedere Deelnemer waardoor zij hun resultaat hebben behaald en jij hebt dat overall terug weten te koppelen aan de projectleider en -groepen. Kortom, je mag trots zijn op je resultaat.
Wat mag je van ons verwachten.
Ambitieuze projectdoelen, een stuurgroep met een programmamanager digitale werkomgeving, technische ondersteuning via de RID, lokale operationele expertises, inhoudelijke Microsoft 365 vakkennis, diverse expertises en beschikbare documenten.
Competenties
Samenwerken, verbindend, uitstekende communicatieve vaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling) en organisatiesensitief.
Werkdagen en locatie
De opdracht wordt vervuld in de locaties binnen de regionale samenwerking. De kandidaat wordt 75% van de tijd op locatie (Bunnik, Wijk bij Duurstede, Soest, Zeist, De Bilt en Doorn) verwacht.